BIKECITY.


Op 17 juni eindigt de BXLTOUR, de wielerwedstrijd door de straten van de hoofdstad, in de omgeving van het Atomium. Vanaf 11 uur komt BIKECITY tot leven, een kleurrijk dorp aan de voet van het historische monument. Tal van animaties voor groot en klein zullen er aangeboden worden, voornamelijk door verenigingen die actief zijn in de fietswereld.

Wat is er voor de Brusselse wielerwedstrijd nu emblematischer dan een aankomst in de omgeving van het bekendste monument van de stad? Na de inspanning wacht een gezellig dorp de deelnemers en de bezoekers op. Aan de voet van het Atomium wordt immers van 11u tot 16u BIKECITY georganiseerd, met een programmatie die helemaal in het teken staat van humor en amusement : fietstochten met gids, diverse workshops, toestellen die de zachte mobiliteit promoten, … maar ook gastronomie, spektakel, design, muziek, fanfares, carrousels. De fiets wordt heruitgevonden en krijgt een ludieke en participatieve functie om zijn talloze gebruiksmogelijkheden te (her)ontdekken.
Dit jaar zal in het hartje van BIKECITY een parking beschikbaar zijn die bewaakt wordt door Le Gracq en zijn vrijwilligers! De fietsen zullen er bewaakt worden en er zullen nuttige fietstips worden gegeven.

Dankzij Pro Velo kunnen de deelnemers en de bezoekers een elektrische fiets uitproberen en genieten van tips voor de organisatie van fietsreizen. Cyclo zal aanwezig zijn met een speciale ‘Tour de France aan het Atomium’ photobooth. Een fiets pimpen wordt kinderspel dankzij de workshop ‘Pimp My Bike’ van Cycloperativa, en er worden enkele aanbevelingen gedaan tijdens de participatieve workshops van La Rue Voot om kleine herstellingen te leren uitvoeren. Tot slot zal J.O Bikes de bezoekers de kans bieden om gloednieuwe elektrische steps uit te proberen.
Er staan ook enkele fietstochten met gids op het programma: een rit van twee uur door Laken en omgeving (Provelo, vertrek aan de stand van Pro Velo om 13.30 u., aankomst op dezelfde plaats) en een rit buiten de platgetreden paden om Laken en Neder-over-Heembeek vanuit een ander perspectief te ontdekken (Cactus BXL, vertrek om 13u aan de fietsparking, terug op dezelfde plek).

Om het jaar van het circus te vieren, zijn tal van vrolijke animatieactiviteiten gepland op BIKECITY, met onder andere een knotsgekke verhalenverteller en acrobatische hoogstandjes. De compagnie Circomédie steekt het eendjesspel in een nieuw kleedje. Door te trappen verschijnen ballonnetjes en tekeningen dankzij de compagnie Chonk. De ‘Tour à Biclou’, een prachtige houten carrousel met retrofietsen, zal de allerkleinsten in vervoering brengen. Vélosophe organiseert een tentoonstelling van originele fietsen en er zullen leuke riksja’s beschikbaar zijn voor een ontspannen ritje.

BIKECITY zal de hele dag ondergedompeld worden in feestelijke muziek. ‘La Jacqueline’ en zijn rondtrekkende elektro swing of de gekke fanfare op fietsen van de compagnie ‘XL & Lapinne Theater’ zullen voor de nodige animatie zorgen in het dorp. Dit feestelijke evenement wordt afgesloten met het gekke spektakel van Les Chasses Patates, dé ‘Rock’N’Roule’-groep bij uitstek.

Rapha Brussels, de nieuwe pop-up store van het bekende fietskledingmerk heeft een stand op Bikcity. Ontdek er de wereld van Rapha en pas kledij en accessoires ter plaatse. Nadien kan u shoppen in de boetiek die slechts enkele weken open zal zijn in de Dansaertstraat 90, in het centrum van Brussel.

Bij de aankomst van de BXL TOUR, tussen 11 en 16 uur, is BIKECITY dé gezellige ontmoetingsplaats voor families, vrienden, buren of collega’s die ook kunnen genieten van het prachtige zicht op het Atomium, waarvan de 60e verjaardag volop wordt gevierd, en op Paleis 5, twee historische pareltjes van de Belgische architectuur.